Industry Info  
Festo
Festo

ЕК предлага нови законодателни мерки за декарбонизация на пазара на газ в Европа

21.12.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия прие набор от законодателни предложения за декарбонизация на пазара на газ на Европейския съюз чрез улесняване на навлизането на възобновяеми и нисковъглеродни газове, включително водород, и за гарантиране на енергийна сигурност за всички граждани в Европа.

Комисията предприема и последващи действия във връзка със стратегията на ЕС за метана и международните си ангажименти с предложения за намаляване на емисиите на метан в енергийния сектор в Европа и в световната верига на доставки. ЕС трябва да декарбонизира енергията, която потребява, за да намали емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. и да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г., посочват от ЕК.

Сред основните цели са създаването на пазар на водород, изграждане на подходяща среда за инвестиции и предоставяне на възможност за развитие на специална инфраструктура, включително за търговия с трети държави. Пазарните правила ще се прилагат на два етапа — преди и след 2030 г. — и в частност ще обхващат достъпа до водородни инфраструктури, разделянето на производството на водород и транспортните дейности и определянето на тарифи. Ще бъде създадена нова управленска структура под формата на Европейска мрежа на мрежовите оператори на водород (ENNOH), за да се насърчи изграждането на специализирана водородна инфраструктура, трансграничната координация и изграждането на междусистемни газопроводи и да се разработят конкретни технически правила.

Новите правила ще улеснят достъпа на възобновяемите и нисковъглеродните газове до съществуващата газопреносна мрежа чрез премахване на тарифите за трансгранични междусистемни връзки и понижаване на тарифите в точките на въвеждане. Те също така създават система за сертифициране на нисковъглеродни газове. 

С цел да се избегне зависимостта на Европа от изкопаемия природен газ и да се увеличи мястото за чисти газове на европейския пазар на газ, Комисията предлага дългосрочните договори за изкопаем природен газ без улавяне на емисиите да не се удължават след 2049 г.

Успоредно с това в първото по рода си законодателно предложение на ЕС относно намаляването на емисиите на метан в енергийния сектор Комисията ще изиска от секторите на петрола, газа и въглищата да се измерват, докладват и проверяват емисиите на метан и предлага строги правила за откриване и отстраняване на течовете на метан и за ограничаване на изпускането и изгарянето на газ във факел. В него се предлагат и глобални инструменти за мониторинг, гарантиращи прозрачност на емисиите на метан от вноса на нефт, газ и въглища в ЕС, което ще позволи на Комисията да обмисли по-нататъшни действия в бъдеще.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   петролна индустрия   газова индустрия   водород   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...