Industry Info  
Festo
Festo

Три български университета подготвят съвместни магистърски програми в областта на техническите науки

07.12.2021   |   Обучения
 

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", Технически университет – Варна и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" обявиха създаването на иновативна академична екосистема в трите висши училища. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 – 2020 и е на обща стойност 1 498 758,36 лв. Реализацията му ще продължи до 31 декември 2023 г.

В проекта ще участват студенти, докторанти, млади учени и академичен състав от различни професионални направления на трите университета в областта на техническите науки, изкуствата и социалните, стопански и правни науки.

В рамките на инициативата ще бъдат създадени нови съвместни интердисциплинарни магистърски програми, завършващи със съвместни дипломи. Една от програмите е в областта на зелената и синята индустрии. По нея ще бъдат обучени технически кадри за екологосъобразни технологии, рециклиране и удължаване жизнения цикъл на продуктите, устойчиво развитие на морската екосистема и др. Втората интерсекторна програма е подчинена изцяло на дигитализацията и използването на дигиталните технологии в инженерните направления. Залегнало е изучаването и практическото приложение на 3D технологиите, визуализацията на данни и процеси, виртуалната реалност, адитивни технологии и др., които са основни компоненти на Индустрия 4.0 и цифровизираното производство.

Планира се и откриване на съвременни лаборатории за виртуална реалност и адитивни технологии, в които ще се обучават техническите специалисти и където ще могат да работят учените и академичният състав на трите университета.

     
Източник: ВСУ "Черноризец Храбър"; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ВСУ "Черноризец Храбър"   ТУ – Варна   рециклиране   Индустрия 4.0   адитивно производство  

Област: Образование  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Обучения

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...