Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Евростат отчита ръст в кръговото използване на материали в икономиката на ЕС през 2020 г.

02.12.2021   |   Бизнес
 

През 2020 г. делът на кръговото използване на материали в икономиката на Европейския съюз е достигнал 12,8%, сочат наскоро публикувани данни на Евростат. Това означава, че почти 13% от материалите, използвани в Съюза са били добити чрез рециклиране на отпадъци.
 
В сравнение с 2019 г. делът на кръговото използване на материали се е увеличил с 0,8 процентни пункта, запазвайки стабилен темп на нарастване от 2004 г. (8,3%), когато е започнало измерването на този показател.
 
През 2020 г. делът на кръговото използване на материали е бил най-висок в Нидерландия – 31%, следвана от Белгия с 23% и Франция с 22%. Най-ниските му нива са отчетени в Румъния – 1%, следвана от Ирландия и Португалия – с по 2%. С дял от под 5% са били още само България, Кипър, Латвия и Литва.
 
Различията между страните членки се основават не само на обема на рециклирането във всяка една страна, но и на структурни фактори в националните икономики, посочват от Евростат. Сериозни разминавания между страните има и по отношение на типа на рециклираните материали, но все пак леко повишение се забелязва във всичките четири категории. През 2020 г. делът на кръговото използване на метали е бил 25% или 0,7 процентни пункта повече в сравнение с 2019 г. За неметалните минерали, включително стъкло, този дял е бил 16% (+0,7 процентни пункта), за биомасата, включително хартия, дървесина, тъкани и т.н. – 10% (+0,2 процентни пункта), а за изкопаемите горива – 3% (+0,5 процентни пункта).

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   ЕС   кръгова икономика   рециклиране  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...