Industry Info  
Festo
Festo

Растящите цени на материалите и транспорта застрашават изграждането на нови фотоволтаични мощности

30.11.2021   |   Бизнес
 

Растящите цени на производствените материали и транспорта могат да застрашат реализацията на проекти за 50 GW – 56% от планираните 90 GW фотоволтаични мощности в световен мащаб през 2022 г., сочи анализ на Rystad Energy. Инфлацията и проблемите в снабдителната верига може да доведат до отлагане или дори до прекратяване на някои от тези проекти, което ще повлияе на търсенето и определянето на цените на електричеството, добито от соларна енергия.

Силно зависими от увеличението на цените на ключови компоненти, производствените цени на фотоволтаични модули скочиха от под 0,20 щатски долара за 1 Wp през 2020 г. до между 0,26 и 0,28 щатски долара за 1 Wp през втората половина на 2021 г. – близо 50% увеличение за една година.

Значително участие в това увеличение има повишението от над 300% в цената на полисилиция – ключов компонент в производството на фотоволтаици. В допълнение други суровини – сребро, мед, алуминий и стъкло, също постепенно поскъпнаха от януари 2020 г., като увеличиха натиска върху цените на модулите.

Според Дейвид Диксън, старши анализатор ВЕИ в Rystad Energy, сегашните пречки няма да бъдат отстранени в следващите 12 месеца, което означава, че компаниите ще трябва да решат дали да намалят маржовете, да отложат проекти или да увеличат изкупните цени, за да бъдат изпълнени всички договори по проектите.

Товарният транспорт e друг сериозен източник на предизвикателства за изпълнителите на проекти и доставчиците на модули. Транспортните разходи продължават да растат, като увеличават тежестта си в цялостните капиталови разходи. Преди 2021 г. цената на транспорта на фотоволтаични модули оказваше минимално влияние върху общата производствена цена. Забавянето в транспорта и пречките по време на пандемията обаче доведоха до увеличение в цените от близо 500% от 0,005 щатски долара за 1 Wp през септември 2019 г. до 0,03 щатски долара за 1 Wp през октомври 2021 г.

Модулите заедно с транспортните разходи за тях обикновено съставляват между една четвърт и една трета от общите капиталови разходи за даден проект и заедно представляват най-големият самостоятелен елемент в цената на проекта. Когато цената на модулите и на транспорта се увеличи, това може съществено да повлияе на проекта.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Rystad Energy   фотовотлаични мощности   соларна енергия   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...