Industry Info  
Festo
Festo

Учени изградиха първия български демонстрационен плавателен съд с хибридно задвижване и нулеви въглеродни емисии - 25.11.2021

25.11.2021   |   Начало»Проекти
 

В периода 2019 – 2021 г. научен екип от Русенския университет изгради демонстрационен плавателен съд HydRUforce с хибридно задвижване на база слънчева енергия-батерия-горивна клетка за лабораторни нужди. 

HydRUforce е с нулеви въглеродни емисии и беше изграден по Националната научна програма "Нисковъглеродна енергия на транспорта и бита" (Е плюс), финансирана от Министерството на образованието и науката, и с допълнителен финансов ресурс от Русенския университет. В работата взеха участие и учени от Българската академия на науките (БАН) и Техническия университет София.

С изграждането на HydRUforce България добавя своя дял към изследванията за използване на нисковъглеродната енергия във вътрешния воден транспорт на Европа.

Съществена иновация на плавателния съд е комбинирането на енергия освен от слънчеви панели и от водородна горивна клетка. Предвидено е демонстрационният плавателен съд да превозва максимум 12 човека с екипажа при скорост на плаване 5 – 7 км/ч срещу течението и респективно 12 – 14 км/ч по течението.

     
Източник: Русенски университет "Ангел Кънчев"

Ключови думи: Русенски университет "Ангел Кънчев"   слънчева енергия   плавателен съд  

Област: Енергетика  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Проекти

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...