Industry Info  
Festo
Festo

GCCA прие пътна карта за декарбонизация на световното производство на цимент и бетон

23.11.2021   |   Бизнес
 

40 от най-големите производители на цимент и бетон в света обявиха, че ще предприемат съвместни действия, за да ускорят прехода на сектора към въглеродно неутрално производство. Основната им цел на този етап е да намалят с допълнителни 25% емисиите от СО2 до 2030 г. като част от плановете за достигане на нулеви емисии през 2050 г.
 
Инициативата на членовете на Световната асоциация за цимент и бетон (GCCA) е най-голямото обединение в индустрията с цел постигане на въглеродна неутралност до момента, посочват от GCCA. Тя обединява фирми от Северна и Южна Америка, Африка, Азия, включително Индия и Китай, и Европа.

GCCA публикува подробна пътна карта за постигане на пълна декарбонизация на сектора до 2050 г. Реализацията на мерките, предвидени за периода до 2030 г., ще доведe до намаляване на обичайните въглеродни емисии с близо 5 млрд. т или еквивалента на емисиите на въглероден диоксид, отделяни от близо 15 млрд. пътнически полета от Париж до Ню Йорк.
 
Бетонът е най-използваният изкуствен материал на планетата, като годишно се произвеждат 14 млрд. м3, които се използват за голямо разнообразие от приложения – от строителство на пътища и мостове, тунели, жилищни сгради до водноелектрически централи и защитни стени. Бетонът няма еквивалент в строителството заради своята здравина и достъпност. Производството на цимент – ключов елемент в бетона, допринася за генерирането на около 7% от световните емисии на въглероден диоксид.
 
Пътната карта се базира на план от седем точки, който включва амбициозни, но осъществими действия за намаляване на количеството клинкер с високи емисии, значително редуциране на употребата на изкопаеми горива в производството и за ускоряване на иновациите в продуктите, ефективността на процесите и напреднали технологии, включително улавяне на въглероден диоксид.

     
Източник: GCCA; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: GCCA   декарбонизация   бетон   цимент  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...