Industry Info  
Festo
Festo

Проведе се първата официална среща на партньорите по проект 5D Alliance

23.11.2021   |   Събитията
 

Първата официална среща на партньорите по проект "Дигитални технологични системи за чиста и сигурна околна среда – 5D Alliance", част от Националната пътна карта за научна инфраструктура на Република България за периода 2020 – 2027 г., се проведе в рамките на 60-ата международна научна конференция на Русенски университет "Ангел Кънчев". В срещата участваха ректори и директори на изследователските институти и организации – пълноправни партньори в Алианса.

Ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев тържествено връчи договорите на единадесетте членове на консорциума и поздрави всеки един от тях. Той изрази убеденост, че енергията, новаторството и обединените усилия, капацитет и ресурси на всички партньори в 5D Alliance ще позволят да се изгради една значима за бъдещето на България и Дунавското пространство споделена научноизследователска инфраструктура, която да осигури нови хоризонти пред много млади учени.

В първата фаза на проекта до 2023 г. ще бъде изградена разпределена дигитална научна инфраструктура с 8 лаборатории и 17 отдалечени точки за достъп. Русенският университет, като водещ партньор и координатор на проекта, вече започна изграждането на изследователската инфраструктура, а строителството трябва да приключи в рамките на следващата година, като ще бъдат създадени и оборудвани 7 от планираните в проекта лаборатории.

Предстои изборът на формата, под която консорциумът на 5D Alliance ще продължи да функционира за привличане на програмно финансиране, както и обособяване на територията на партньорите на предвидените в проекта 17 отдалечени точки за достъп.

Целта на 5D Alliance е да насърчи безпрепятственото взаимодействие между екипи от учени за намиране на иновативни решения за различни индустриални сектори в условия на глобална свързаност, споделени ресурси, ноу-хау и експертиза.

     
Източник: РУ "Ангел Кънчев"

Ключови думи: РУ "Ангел Кънчев"   5D Alliance  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...