Industry Info  
Festo
Festo

Изобретиха кабел, позволяващ зареждане на електромобили за под 5 минути

22.11.2021   |   Технологии
 

Инженери от Университета Пърдю обявиха, че са изобретили нов вид кабел за зарядни станции, който позволява пълно зареждане на един електромобил за под 5 мин.
 
Кабелът е проектиран да доставя ток 4,6 пъти по-бързо от най-бързата зарядна станция за електромобили, налична на пазара, като използва алтернативен охлаждащ метод, който може да отведе количество топлина до 24,22 kW. По този начин се преодолява основната пречка пред бързото зареждане в момента, а именно прегряването на оборудването.
 
В момента времето за зареждане на електрическите превозни средства варира от 20 мин на обществена станция до часове при използване на домашна зарядна станция. Времето, необходимо за зареждане, както и локациите на станциите се смятат за един от основните фактори, които безпокоят хората, които обмислят закупуването на електромобил, посочват инженерите.
 
Прототипът на новото изобретение все още не е тестван в реални условия. При тестовете в лабораторни условия създателите му установяват, че той може да работи при ток от над 2400 А, което доста надвишава минимума от 1400 А, необходим за намаляване на времето за зареждане на големи товарни електромобили до 5 мин. Най-модерните зарядни станции в индустрията доставят ток от до 520 А, а повечето потребителски станции поддържат ток от под 150 А.
 
Изследователите от Университета Пърдю планират да тестват изобретението в реални условия в сътрудничество с производители на електромобили и зарядни кабели през следващите две години. При тестовете ще се съберат данни и за скоростта на зареждане за различни модели електромобили.

     
Източник: Университет Пърдю

Ключови думи: Университет Пърдю   кабели   зарядни станции   електромобили  

Област: Електроапаратура  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА
на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...