Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Икономиката на ЕС се връща към растеж по-бързо от очакваното

16.11.2021   |   Бизнес
 

Икономиката на Европейския съюз се възстановява от предизвиканата от пандемията от COVID-19 рецесия по-бързо от очакваното според есенната икономическа прогноза за 2021 г. на Европейската комисия.

С напредването на кампаниите за ваксинация и с постепенното премахване на ограниченията растежът се е възобновил през пролетта и е продължил, без да отслабва, през лятото благодарение на повторното отваряне на икономиката. През прогнозния период се очаква икономиката на ЕС да продължи да отбелязва растеж въпреки засилващите се предизвикателства и да постигне темп от 5%, 4,3% и 2,5% съответно през 2021 г., 2022 г. и 2023 г.

Тази прогноза зависи в голяма степен от развитието на пандемията от COVID-19 и темпото, с което предлагането се адаптира към бързото възстановяване на търсенето след повторното отваряне на икономиката, посочват от ЕК.

С почти 14% в годишно изражение темпът на растеж на БВП в ЕС през второто тримесечие на 2021 г. е най-високият отчетен досега. Толкова висок, колкото безпрецедентния спад на БВП през същия период на миналата година по време на първата вълна на пандемията. През третото тримесечие на 2021 г. икономиката на ЕС е възвърнала нивото си на производителност преди пандемията и е преминала от възстановяване към растеж.

Този растеж ще продължи да бъде стимулиран от вътрешното търсене. Подобряването на пазарите на труда и очакваното намаляване на спестяванията следва да допринесат за запазване на стабилно темпо на разходите от страна на потребителите, смятат от Комисията.

Същевременно пречките и сътресенията в предлагането в световен мащаб затрудняват дейността в ЕС, най-вече в неговия силно интегриран производствен сектор. Освен това след рязък спад през 2020 г. цените на енергията, най-вече на природния газ, се увеличиха с тревожни темпове през последния месец и понастоящем са доста над равнищата отпреди пандемията. Това се очаква да повлияе отрицателно на потреблението и инвестициите.

След няколко години на ниска инфлация силното възобновяване на икономическата активност в ЕС и в много развити икономики е придружено от нарастване на инфлацията над прогнозираните равнища. Според ЕК това се дължи предимно на рязкото увеличение на цените на енергията, но изглежда е свързано също така с широк набор от икономически корекции след пандемията, което намеква, че настоящите високи равнища са до голяма степен временни.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   икономически растеж   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...