Industry Info  
Festo
Festo

Доклад на IRENA предлага решение за декарбонизацията на международния товарен морски транспорт

11.11.2021   |   Бизнес
 

Бързата замяна на изкопаемите горива с възбновяеми източници на енергия на основата на зелен водород и модерни биогорива би могла да доведе до намаляване с 80% на емисиите от СО2, отделяни от международния морски товарен транспорт, до средата на века, се твърди в нов доклад на Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA). Според него възобновяемите горива трябва да участват с поне 70% в енергийния микс на сектора до 2050 г.

Между 80 и 90% от международната търговия се осъществява по море. Според IRENA декарбонизацията на световния товарен морски транспорт е едно от най-големите предизвикателства, с което светът трябва да се справи, и въпреки растящите амбиции сегашните планове не отговарят на нуждите. Докладът ясно показва, че намаляването на въглеродните емисии в подобен стратегически сектор е технически възможно чрез горивата на основата на зелен водород.

Ако международният морски транспортен сектор беше държава, тя щеше да бъде шестият или седмият най-голям източник на въглеродни емисии, отбелязват от IRENA.

Докладът препоръчва четири ключови мерки – индиректна електрификация чрез горива, базирани на зелен водород, използване на модерни биогорива, подобряване на енергийната ефективност на плавателните съдове и намаляване на секторната активност заради системни промени в световната търговска динамика.

В краткосрочен план модерните биогорива ще играят ключова роля за намаляването на емисиите, осигурявайки до 10% от енергийния микс на сектора до 2050 г. В средносрочен и дългосрочен план горивата, базирани на зелен водород, ще бъдат изключително важни, съставлявайки 60% от енергийния микс през 2050 г.

Сред най-обещаващите горива, базирани на зелен водород, са т.нар. е-метанол и е-амоняк – метанол и амоняк, добити с изпозлване на зелена енергия, като е-амонякът ще бъде "гръбнакът" на декарбонизацията на сектора до 2050 г., смятат от IRENA. Според доклада е-амонякът може да достигне дял от 43% от енергийния микс на сектора през 2050 г., което е около 183 млн. т възобновяем амоняк само за международните товарни морски превози, което е съизмеримо със световното производство на амоняк в настоящия момент.

     
Източник: IRENA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IRENA   товарен транспорт   зелен водород   декарбонизация  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...