Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Европейският бизнес очаква икономическо възстановяване през 2022 г.

11.11.2021   |   Бизнес
 

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи резултатите от 29-ото годишно издание на икономическото проучване на Eurochambres (EES2022). То отразява общото чувство на увереност за възстановяването от пандемията  от COVID-19 през 2022 г. В същото време, паралелно с навлизането в нова икономическа фаза, остават възможностите за безпрецедентни заплахи и нарастващи рискове, споделят председателят на Eurochambres Кристоф Лейтл и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Най-позитивно настроени са предприемачите в Португалия, Швеция и Австрия, а най-песимистично – колегите им в Литва, Словакия и Латвия. По показател "Бизнес климат" България заема 12-то място сред 26 страни.

Тъй като се очаква несъответствието между глобалното предлагане и търсене да продължи през следващата година, европейските предприемачи очакват доста положителна 2022 г., но опасенията от потенциални прекъсвания на веригата за доставки и промяна в поведението на потребителите остават.

Според участниците в проучването достъпът до енергия и суровини ще бъде най-голямото предизвикателство пред бизнеса през следващата година, заедно с недостига на квалифицирани работници и общото увеличение на разходите за труд.

За България е позитивно, че изискванията за устойчиво развитие не се разглеждат като отрицателен фактор, посочват от БТПП. Доминират притесненията за ръста на цените на енергията и суровините, които се дължат на лоша оценка и неправилни национални и европейски политики в сектора както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Според EES2022 националните и експортните продажби се очаква да нарастват постепенно през 2022 г. и възобновяването на икономическите дейности и по-ниските спестявания на домакинствата да бъдат двигателите на икономическото възстановяване.

В тазгодишното издание на проучването са се включили над 52 000 предприятия в 26 европейски държави.

     
Източник: БТПП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БТПП   Eurochambres   EES2022   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...