Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Обсъжда се изграждането на завод за зелен водород в Хасково

11.11.2021   |   Бизнес
 

Проект за изграждане на завод за зелен водород в Хасково бе обсъден на среща между областния управител на Хасково инж. Минко Ангелов и основателя и управител на Тракия икономическа зона (ТИЗ) инж. Пламен Панчев, съобщават от областната администрация. Очаква се проектът да бъде реализиран във въглеродно неутрален индустриален парк "Тракия икономическа зона – Юг" на терена на бившето летище "Узунджово".

Инж. Пламен Панчев припомни, че екипът на ТИЗ е в основата на "Консорциум за въглеродно неутрални индустриални паркове", в който са включени 4 области, като концепцията се развива заедно с общините Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово. Във въглеродно-неутрален индустриален парк "Тракия икономическа зона – Юг" се предвижда реализацията на проекти, свързани с енергийната ефективност и ВЕИ, водород, умно управление на водата, кръгова икономика, последна миля на доставката, дигитализация, образование и квалификация, социално предприемачество и трансдисциплинарен център за трансфер на знания и технологии.

"Ние се ангажираме да разработим и изградим фабрика за производство на зелен водород с помощта на т.нар. електролизьори", посочи инж. Панчев. Той даде и подробности по инвестиционното намерение. Предвидено е в рамките на проекта да бъде изграден фотоволтаичен генератор на електрическа енергия, който приоритетно ще захранва електролизьорите. Проектът включва изграждане на завършена технологична система за генерация на зелена енергия, производство на водород (чрез електролиза), складиране на водород и енергия, дистрибуция и разпределение на енергийни продукти до крайни ползватели и енергийни мрежи, периферни и поддържащи основните процеси съоръжения.

     
Източник: Областна администрация Хасково; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: зелен водород   ТИЗ   индустриални зони  

Област: Енергетика  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...