Industry Info  
Festo
Festo

Броят на заетите във ВЕИ сектора по света достигна 12 млн. души

09.11.2021   |   Бизнес
 

През 2020 г. ВЕИ секторът е осигурил заетост на 12 млн. души по света, като година по-рано техният брой е бил 11,5 млн., сочи доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) и Международната организация на труда.
 
Докладът потвърждава, че пандемията от COVID-19 е предизвикала забавяния и нарушения в снабдителните вериги, което е оказало влияние върху броя на заетите в отделните страни и пазарни сегменти. Докато броят на заетите в областта на вятърната и слънчевата енергия е продължил да расте, достигайки съответно 1,25 и 4 млн. души, работните места в сегмента на течните биогорива са намалели в резултат на спада в търсенето на горива.
 
През 2020 г. в Китай са работели 39% от заетите във ВЕИ сектора по света. Следват Бразилия, Индия, САЩ и страните членки на Европейския съюз. Много други държави също създават работни места в сектора. Сред тях са Виетнам и Малайзия – ключови износители на фотоволтаици, Индонезия и Колумбия, които имат големи вериги за доставка на биогорива, и Мексико и Руската федерация, където производството на вятърна енергия расте. В Субсахарска Африка се увеличават заетите в соларния сектор в държави като Нигерия, Того и Южна Африка.
 
Разгръщането на потенциала на ВЕИ сектора за създаване на нови работни места ще зависи от политиките за енергиен преход през следващите десетилетия, коментират от IRENA.
 
Според доклада в резултат на енергийния преход ще бъдат създадени повече работни места, отколкото ще бъдат загубени. Изчисления на Международната организация по труда сочат, че до 2030 г. ще бъдат създадени 24 – 25 млн. нови работни места, които значително ще надвишат загубените между 6 и 7 млн. работни места. Около 5 млн. от работниците, които загубят работата си заради зеления преход, ще могат да си намерят нова работа в същата професия в друга индустрия. Според проучване на IRENA ВЕИ секторът може да осигури заетост за 43 млн. души до 2050 г.

     
Източник: IRENA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IRENA   ВЕИ   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...