Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Европа и САЩ с водеща роля в иновациите в областта на рециклирането на пластмаса

08.11.2021   |   Бизнес
 

Европа и САЩ водят в иновациите в областта на рециклирането на пластмаса и алтернативните на пластмасата технологии, сочи ново проучване на Европейската патентна служба (ЕПС). На Европа и САЩ се падат по 30% от патентите, внесени между 2010 и 2019 г., или общо 60%.
 
В Европа Германия е с най-голям дял от патентите и при рециклирането на пластмаси, и при биопластмасите (8% от общия брой за света), докато Франция, Обединеното кралство, Италия, Нидерландия и Белгия се открояват със своята висока специализация в тези области.
 
Според проучването сред всички технологии за рециклиране методите за химично и биологично рециклиране са били обект на най-голяма част от подадените патенти в периода 2010 – 2019 г. Техният брой достига 9000, което е двойно повече в сравнение с броя на патентите за механично рециклиране – 4500, което в момента е най-използваното решение за превръщане на пластмасовите отпадъци в нови продукти.
 
Според доклада на ЕПС фундаменталните изследвания в полето на химичното и биологичното рециклиране играят много по-голяма роля, отколкото при други технологии за рециклиране на пластмаса, като близо 20% от изобретенията идват от университети и публични изследователски организации.
 
В сферата на биопластмасите водещ е медицинският сектор с над 19 000 заявления за патенти, въпреки че на сектора се падат по-малко от 3% от общото търсене на пластмаса в Европа. Все пак с най-голям дял патенти за биопластмаси спрямо общия брой патентни, внесени от конкретен отрасъл, са козметичният сектор и производството на почистващи препарати. Електронната, текстилната и пакетиращата индустрия също имат сериозен принос към иновациите в областта на биопластмасите, посочват от ЕПС.
 
Проучването отбелязва големия потенциал на новите дизайни, които целят по-лесното рециклиране на пластмасите – сегмент, който отчита голямо развитие през последните години със среден годишен темп на растеж от 10% от 2010 г. Потенциалните приложения на тези технологии включват самолетостроене, строителство, транспорт, вятърни турбини и микроелектроника.

     
Източник: ЕПС; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕПС   пластмаси   рециклиране   биопластмаси  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...