Industry Info  
Festo
Festo

НСИ отчете спад в бизнес климата и през октомври

02.11.2021   |   Бизнес
 

През октомври 2021 г. бизнес климатът у нас бележи спад от 2,3 пункта спрямо предходния месец, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). По-неблагоприятен бизнес климат е отчетен в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството показателят запазва равнището си от септември.

В промишлеността през октомври т.г. е отчетено понижение в бизнес климата с 3,9 пункта в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, така и за производствената активност през следващите три месеца, отбелязват от НСИ.

През октомври средното натоварване на мощностите в промишлеността остава на нивото от юли – 74,2%. С оглед на очакваното търсене през следващите месеци обаче се предвижда недостиг на мощности.

Според анкетата на НСИ основните проблеми пред развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им влияние.

През октомври се увеличава делът на мениджърите, които прогнозират повишение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...