Industry Info  
Festo
Festo

Евростат публикува данни за рециклираните пластмасови опаковки през 2019 г.

02.11.2021   |   Бизнес
 

През 2019 г. генерираните пластмасови отпадъци средно на жител в Европейския съюз (ЕС) са 34,4 кг, като само 14,1 кг от тях са били рециклирани, разкриват данни, публикувани наскоро от Евростат.
 
В периода между 2009 и 2019 г. обемът отпадъци от пластмасови опаковки на глава от населението се е увеличил с 24% или 6,7 кг. Рециклирането на тези отпадъци рязко се е увеличило през същия период – с 50% или 4,7 кг. Въпреки това подобрение количеството пластмасови опаковки, които не се рециклират, се е увеличило с 2 кг на глава от населението от 2009 г. заради по-голямото увеличение в абсолютната стойност на генерираните отпадъци от пластмасови опаковки.
 
През 2019 г. в ЕС са рециклирани 41% от отпадъците от пластмасови опаковки. Девет страни членки са рециклирали повече от половината от изхвърлените пластмасови опаковки. Сред тях е и България, която със своите 59% рециклирани отпадъци от пластмасови опаковки (по данни от 2018 г.) се нарежда веднага след Литва, която е рециклирала 70% от пластмасовите опаковки, и Чехия с 61%. След България се нареждат Нидерландия с 57%, Швеция и Словакия с по 53%, Испания с 52%, Кипър с 51% и Словения с 50%.
 
В същото време по-малко от една трета от отпадъците от пластмасови опаковки са рециклирани в Малта – 11% (според данни от 2018 г.), Франция – 27%, Ирландия – 28%, Австрия – 31%, Полша – 32% и Унгария – 33%.

     
Източник: Евростат; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   пластмасови опаковки   рециклиране  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
BMG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N
TME

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитиятаЕкспертно
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...