Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

EK инвестира 1,5 млрд. евро в новаторски проекти за чисти технологии

27.10.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия обяви втората покана за представяне на предложения за широкомащабни проекти в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид.

Проектите ще бъдат финансирани по линия на Фонда за иновации — една от най-големите програми за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на Европейския съюз за търговия с емисии. Бюджетът на фонда е 1,5 млрд. евро.

След големия интерес към първата покана Комисията опрости процеса на кандидатстване, който понастоящем се състои само от един етап.

Проектите ще бъдат оценявани в зависимост от техния потенциал за избягване на емисии на парникови газове, новаторския им потенциал, тяхната финансова и техническа издържаност и потенциала им за увеличаване на мащаба и разходната ефективност.

Поканата е отворена за проекти от всички държави — членки на ЕС, Исландия и Норвегия до 3 март 2022 г.

За проекти, които са обещаващи, но недостатъчно добре развити за получаване на безвъзмездни средства, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предоставя помощ за разработване.

Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки, на който са публикувани повече подробности относно процедурата като цяло.

На 10 ноември 2021 г. ще бъде организиран уебинар, на който потенциалните кандидати и заинтересованите страни ще получат информация и ще могат да зададат въпроси относно новата покана. Можете да се регистрирате тук.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   ВЕИ   съхранение на енергия   въглеродни емисии  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...