Industry Info  
Festo
Festo

ТУ – Варна създава цифров двойник на Варненския залив - 27.10.2021

27.10.2021   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Екип на Технически университет – Варна участва в мащабен научноизследователски проект, сред чиито цели е и улесняване на корабния трафик. ILIAD (INTEGRATED DigitaL Framework FOR Comprehensive MARITIME DATA AND INFORMATION SERVICES) се финансира от програма "Хоризонт 2020" и е с общ бюджет от 19 млн. евро.

Проектът е разработен в консорциум от 43 организации и университети. Дейностите са насочени към създаване на цифров двойник на Световния океан, който да позволи едновременна комуникация със системи и модели от реалния свят.

В рамките на проекта ТУ – Варна ще разработи цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали, които го свързват с Варненското езеро. За целта са заделени 1,5 млн. лв. Ще бъдат направени компютърни модели на процесите в залива, както и нови технологични прототипи, използващи елементи на изкуствен интелект, които да подпомогнат навигацията на корабите при неблагоприятни метеорологични условия и да подобрят сигурността при преминаване през плавателните канали, свързващи залива с Варненското езеро.

Партньори при реализацията на тази цел са Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ), което ще инсталира и валидира технологичните прототипи, и Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който ще подпомага събирането на данни и моделирането на динамиката на метеорологичните условия във Варненския залив.

Реализацията на проекта се очаква да доведе до измерим икономически ефект за Варна, като спомогне за значително намаляване на времето, през което корабите изчакват благоприятни условия за преминаване през плавателните канали.

     
Източник: ЕСИФ; Снимка: Пристанище Варна

Ключови думи: ЕСИФ   EUfunds   ТУ – Варна   цифрови двойници   изкуствен интелект   ILIAD  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...