Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Микроелектрониката и мехатрониката в България и региона бяха във фокуса на форум в София

26.10.2021   |   Събитията
 

В рамките на провелия се в средата на октомври в София Тех Парк форум Микроелектроника и мехатроника 2021 бяха представени заинтересованите страни в екосистемата на микроелектрониката и индустриалната електроника, както и мехатрониката и автоматизацията в лицето на университети, институции и компании, имащи активно отношение към тези сектори в България и региона.

Сред акцентите бяха активностите в секторите микроелектроника и мехатроника в България и региона – от успешни постижения в областта до взаимодействие между образователните и научноизследователски институции, заедно с водещи компании от индустрията и институциите, ангажирани със стимулиране на иновациите.

Специално внимание бе отделено на Европейския технологичен университет (EUt+).

Във форума взеха участие представители на министерства, университети, браншови организации и компании, включително на Министерството на образованието и науката, Министерството на икономиката, ТУ – София, Клъстера по микроелектроника и индустриални електронни системи, София Тех Парк, Националния център по мехатроника и чисти технологии, Клъстера по мехатроника и автоматизация, Агенцията за научни изследвания и иновации, Технологичния университет в Троа, Европейския технологичен университет, катедра "Микроелектроника" в Университета в Ниш, Melexis България, Renesas Design България, LEM България, Kostal SofiaSoft,  Ултрафлекс, Спейскад и GlobalFoundries България.

На форума зам.-министърът на икономиката Ивелина Пенева съобщи, че през следващия програмен период от реализацията на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) от 2021 до 2027 г. мехатрониката ще бъде отделена в самостоятелна тематична област за интелигентна специализация. Решението е взето след преглед на финансираните проекти през периода 2014 – 2021 г. Най-голямата част от средствата за иновации от националния бюджет и от Европейския съюз през този период са били насочени именно към тематична област "Мехатроника и чисти технологии" – 37,3%. 

Организатори на събитието бяха Клъстерът по микроелектроника и индустриални електронни системи и ТУ – София. 

     
Източник: ТУ – София, МИ

Ключови думи: ТУ – София   микроелектроника   мехатроника   Спейскад  

Област: Електроника  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА
на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...