Industry Info  
Festo
Festo

Повече проекти за зелен водород означава и повече проекти за обезсоляване на морска вода

25.10.2021   |   Бизнес
 

Плановете за нови мощности за производство на зелен водород в световен мащаб бързо се увеличават с цел да се реализира идеята за инсталиране на мощности за производство на водород чрез електролиза на вода с капацитет 206 GW до 2040 г. Доклад на Rystad Energy обръща внимание на факта, че по-голямата част от тези проекти е предвидено да се реализират в региони с недостиг на вода. Това означава, че ще трябва да се изградят допълнителни съоръжения за обезсоляване на морска вода, за да се произведат повечето от 620 млн. м3 вода, необходими за реализацията на тези проекти.
 
В момента в рамките на научноизследователски и развойни проекти се търси начин за добавяне на мощности за обезсоляване на морска вода към проектите за зелен водород, но много от тях все пак ще трябва да се изградят отделно. Освен това, за да бъде водородът наистина "зелен", съоръженията за обезсоляване на морска вода ще трябва да се захранват с чиста, възобновяема енергия. В момента едва 1% от тях се захранват с ВЕИ. Повечето използват топлинна енергия или се захранват от местните енергийни мрежи.
 
Планираните проекти предвиждат годишно производство от около 30 млн. т водород до 2040 г., което ще изисква 620 млн. м3 пречистена вода годишно. Над 70% от тези проекти ще се осъществяват в райони с недостиг на вода като Испания и Чили и в резултат 85% от производствените мощности, планирани за 2040 г., ще се нуждаят от воден ресурс, добит чрез обезсоляване на морска вода.
 
"Използването на вода за производството на чист водород ще бъде ключов фактор за енергийния преход, но повечето от планираните проекти за зелен водород по света се намират в райони с недостиг на вода. Това създава необходимост от ръст на пазара на обезсолена морска вода и на ВЕИ за захранването им, което увеличава разходите за инвеститорите, но и възможностите за доставчиците", коментират от Rystad Energy.
 
Петте региона с най-голямо съсредоточие на проекти за зелен водород са Австралия, Западна Европа, Централна Азия, Западна Африка и Близкият Изток. 

     
Източник: Rystad Energy

Ключови думи: Rystad Energy   зелен водород   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...