Industry Info  
Festo
Festo

Българският петаскейл суперкомпютър бе официално открит

22.10.2021   |   Събитията
 

Българският петаскейл суперкомпютър "Discoverer", част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, бе официално открит от европейския комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.
 
В церемонията в София Тех Парк взеха участие и министърът на икономиката Даниела Везиева, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, заместник-кметът на София Дончо Барбалов и изпълнителният директор на EuroHPC JU Андерс Дам Янсен.
 
"Discoverer" e класиран на 91-о място в световната класация на най-мощните суперкомпютърни системи TOP 500. Той ще предоставя HPC услуги на широк кръг от потребители в България, Балканския регион и Европа. Основната цел на проекта, съфинансиран от българската държава и EuroHPC JU, е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация.

     
Източник: EuroHPC JU

Ключови думи: EuroHPC JU   суперкомпютър   София Тех Парк  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...