Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Правителството прие наредба за намаляване на екологичното въздействие на определени пластмасови продукти

21.10.2021   |   Бизнес
 

Министерски съвет прие Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, с която се въвеждат изисквания на европейското законодателство за пластмасовите изделия за еднократна употреба.

С нормативния акт се забранява пускането на пазара на определени продукти, за които има устойчиви заместители за многократна употреба, или такива, изработени от други материали, различни от пластмаса.

Въвеждат се мерки за намаляване на потреблението на еднократни пластмасови чашки и кутии за храна, както и нови изисквания за проектиране и производство на определени продукти с цел намаляване на отпадъците от тях и стимулиране на рециклирането.

Увеличава се информацията за крайните потребители, в т.ч. чрез нови маркировки за съдържанието на пластмаса в някои продукти и за вредата от неправилното им изхвърляне, задължителни мерки за осведомяване и осъществяване на национални информационни кампании, посочват от МС.

Въвежда се и изискване за разширяване на съществуващите системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Целта е да се постигне разделно събиране на пластмасови бутилки от напитки от 90% до 2029 г., като тази дейност ще се финансира допълнително от  лицата, които пускат на пазара съответните продукти.

     
Източник: МС; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МС   пластмасови продукти   опаковки  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...