Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Заплахата от недостиг на никел изправя производителите на електромобили пред нови предизвикателства

21.10.2021   |   Бизнес
 

Търсенето на висококачествен никел – основен компонент в батериите за електромобили, в световен мащаб ще надхвърли предлагането до 2024 г., сочи проучване на Rystad Energy. Според него предлагането ще се покачва, но растящото търсене, отчасти в резултат на енергийния преход, ще доведе до недостиг след по-малко от две години.
 
Предвижда се търсенето на никел да се повиши до 3,4 млн. т през 2024 г. от 2,5 млн. т тази година. Анализ на наличните мини, проекти и развойни планове показва, че при производство от 3,2 млн. т предлагането в световен мащаб няма да може да отговори на търсенето през 2024 г. и разминаването между предлагането и търсенето ще доведе до дефицит от 0,56 млн. т през 2026 г.
 
Никелът е важен материал за батериите, използвани от много автомобилостроители, и недостигът му може да създаде множество проблеми на западните автомобилни компании. Дефицитът вероятно ще насърчи автомобилостроителите да се насочат към алтернативни суровини, както и към неизползвани досега находища на никел, посочват от Rystad Energy.
 
В настоящия момент пазарът на батерии не е основният краен потребител на никел. Според анализа на Rystad Energy през 2020 г. с най-голям дял от над 70% в търсенето на никел е стоманодобивната индустрия, докато делът на производството на батерии е под 10%. Търсенето на никел в стоманодобивната индустрия се очаква да нараства с 5% на година, а междувременно пазарът на батерии направо ще избухне. При неограничени доставки търсенето на никел в производството на батерии може да надхвърли 1 млн. т през 2030 г., което е четири пъти повече от настоящото търсене от 0,25 млн. т. В момента производството на батерии потребява 9% от световните доставки от около 2,3 млн. т, но този дял би могъл да се увеличи на 31% до 2026 г. Това бързо растящо търсене от страна на производството на батерии ще окаже огромен натиск върху веригите на доставка на никел след по-малко от десетилетие.
 
Минните компании не откриват достатъчно находища на висококачествен никел, за да могат да посрещат това растящо търсене от производителите на батерии. В резултат на това автомобилните компании и производителите на батерии може да потърсят алтернативни материали, за да компенсират недостига на никел.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: електромобили   никел   стоманодобивна промишленост  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...