Industry Info  
Festo
Festo

България се изкачва с пет места в Global Innovation Index в сравнение с 2019 г.

19.10.2021   |   Бизнес
 

Инвестициите в иновации в редица части на света продължават да растат въпреки огромните загуби в икономически и социален аспект, сочи тазгодишното издание на Global Innovation Index, изготвено от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO). Това според WIPO показва все по-голямото разбиране, че новите идеи са от критично значение за преодоляване на последиците от пандемията и осигуряване на икономически растеж след края й.

Според Global Innovation Index 2021 Северна Америка и Европа продължават да доминират в областта на иновациите. Югоизточна Азия, Източна Азия и Океания търпят доста динамично развитие през последното десетилетие и са единствените региони, които скъсяват дистанцията от лидерите в иновациите.

Швейцария, Швеция, САЩ и Обединеното кралство оглавяват класацията, като и четирите държави са намирали място в топ 5 през последните три години. Южна Корея за първи път влиза в топ 5 през 2021 г.

Китай все още е единствената икономика със средни доходи, която успява да влезе в топ 30. България (35), Малайзия (36), Турция (41), Тайланд (43), Виетнам (44), Руската федерация (45), Индия (46), Украйна (49) и Черна гора (50) са другите икономики със средни доходи, които влизат в топ 50. Сред тях само Турция, Виетнам и Индия систематично напредват и имат потенциала да променят съотношението на силите в областта на иновациите, коментират от WIPO.

България тази година се изкачва с пет места в класацията спрямо 2019 г. и с две места спрямо 2020 г. Страната се нарежда на второ място сред 34 държави със средни доходи и на 23-то сред 39 икономики в Европа.

Резултатите от проучването сочат, че инвестициите в иновации са достигнали най-високото си равнище в историята преди началото на пандемията от COVID-19, като научноизследователската и развойна дейност бележи ръст от 8,5% през 2019 г. Също така бюджетите за иновации на икономиките с най-големи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност не спират да се увеличават през 2020 г. 

     
Източник: WIPO

Ключови думи: WIPO   Global Innovation Index 2021  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...