Industry Info  
Festo
Festo

ИФТТ при БАН представя в изложба предизвикателствата на новите материали и приложения

15.10.2021   |   Събитията
 

Институтът по физика на твърдото тяло (ИФТТ) при Българска академия на науките (БАН) отбелязва 49-ата годишнина от своето създаване с изложбата "Предизвикателства на новите материали и приложения". Експозицията във фоайето на централната сграда на БАН представя развитието и постиженията на учените от лаборатория "Оптика и спектроскопия".

Началото на изследванията в областта на спектроскопията е поставено в ИФТТ през 1952 г. Днес учените от Лабораторията разполагат с технологии, апаратура и аналитични методи като UV-VIS-NIR и FT-IR спектрофотометрия, комплексна електроимпедансна спектроскопия и др. Това позволява провеждането на широк кръг изследвания на разнообразни материали – нови полимернобазирани електролити, които представляват интерес за органичната електроника, сензорика и мехатроника, йонноимплантирани прозрачни полимерни материали с приложение в интегралната, адаптивната, нелинейната оптика и фотониката и фотоактивни нематични нанокомпозитни материали с приложение във фотоконтролируемата електрооптика.

Изследователите в областта на оптиката и спектроскопията са разработили нанокомпозит – течен кристал с графенови наночастици, и получените резултати са индикация за осъществяването на ефективна електрооптично контролируема памет в течнокристална матрица. Те работят също върху определяне на оптимални режими на технологичния процес на физическо отлагане във вакуум. Получените антирефлексни и огледални покрития за близката и далечната ултаравиолетова област, които притежават необходимите характеристики, са важни за фирмите от индустрията в България, посочват от ИФТТ.

Сред постиженията на Лабораторията са също теоретични и експериментални разработки на високоефективни дифракционни решетки, както и на интегралнооптични и влакнестооптични пасивни и активни елементи с нов дизайн. 

Изложбата може да бъде разгледана от 18 до 22 октомври 2021 г., след което ще бъде преместена в ИФТТ, Комплекс 2 на БАН.

     
Източник: БАН

Ключови думи: ИФТТ   БАН   електроника   мехатроника   оптика  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...