Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Върхови ползи от VSD компресорната технология - енергийна ефективност, надеждност и свързаност

13.10.2021
 

С повишаването на цените на енергоносителите и разрастващия се проблем с недостига на производствени мощности за електроенергия в световен мащаб, все по-голям приоритет при избора на промишлено оборудване придобива енергийната ефективност. Atlas Copco намери решение за понижаване на разхода на енергия при производството на компресиран въздух още преди 25 години, когато компанията първа въведе VFD/VSD технологията в своите винтови компресори, която е призната за най-голямата енергоспестяваща иновация в развитието на системите за сгъстен въздух.

В момента най-новите усъвършенствани решения – компресорите VSD+, не само са в състояние да постигнат изключителни икономии – до 50% по-малко енергийни нужди в стравнение с конвенционалните компресори, но предлагат и пълна функционална надеждност и интелигентна комуникация. Тези иновативни концепции предлагат ниски експлоатационни разходи, намаляват времето за изплащане и увеличават възвръщаемостта на инвестицията през целия живот на компресора.

VSD компресорите са специално проектирани за приложения, където консумацията на сгъстен въздух се променя постоянно, като инсталации, които работят с различни процеси или множество смени с променлив капацитет през целия ден.

От трите основни предимства, които VSD технологията осигурява на потребителите на компресори – енергийна ефективност, надеждност и свързаност, именно енергийната ефективност е ключът към производството на компресиран въздух с постижими икономии на електроенергия до 50% и значително по-ниски разходи за придобиване.

Въпреки че първоначалната цена на VSD компресора вероятно ще бъде по-висока от тази на еквивалентен модел с постоянни обороти, VSD компресорите всъщност са по-евтини за придобиване и експлоатация през целия им живот. Причината за това е, че те консумират много по-малко енергия и цената на тази енергия съставлява по-голямата част от общите разходи за експлоатация и придобиване на компресора.

Допълнителна полза от тази повишена енергийна ефективност е, че тя също така намалява нивата на вредните емисии и осигурява по-устойчиво производство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-новите революционни и компактни компресори GA VSD+ на Atlas Copco носят водещи в индустрията икономии при средни и големи предприятия. Новата технология елиминира повечето предизвикателства, свързани с оригиналния VSD дизайн, като се започне с работата на интегрирания, вътрешно проектиран компактен инверторен блок Neos, който допринася за общо 8% подобрение в специфичните енергийни изисквания (SER) спрямо това на всички сравними компресори.

Основната иновация при дизайна на VSD+ е в комбинацията от високоефективен електродвигател и технически усъвършенстван асиметричен компресорен елемент. Моторът IP65 е проектиран със специално внимание към изискванията за охлаждане и ефективност.

С директно куплиране между двигателя и винтовия елемент, компресорите са изключително тихи, 73dB (A) в експлоатация и изключително енергийно ефективни. Силовият агрегат на VSD+ с вертикално разположение на компонентите представлява един затворен блок, в който двигателят и елементът се охлаждат с масло, като по този начин допринасят за допълнителна икономия на енергия. Към това се добавя впечатляващото 6% увеличение на въздушния капацитет за подобрена ефективност и производителност, плюс намаляване на общите разходи за жизнения цикъл на компресорите от порядъка на 37%.

     
Източник: Atlas Copco

Ключови думи: Atlas Copco   Атлас Копко   VSD   компресори   енергийна ефективност  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...