Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

ИТ, производствените и аутсорсинг компаниите с най-оптимистични планове за наемане на нови служители

11.10.2021   |   Бизнес
 

Общо 826 работодатели от пет региона и дванадесет индустриални сектора в страната се включиха в първото национално изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ). Една четвърт от тях са заявили, че планират да увеличат работната сила през следващите шест месеца. В същото време 6% от бизнеса прогнозира съкращения, 45% ще запази числеността на служителите си, а 26% от организациите не са сигурни относно плановете си за наемане.

"Резултатите от изследването ни отразяват, от една страна, икономическата и политическа несигурност, пред която е изправен българският бизнес, и, от друга, задълбочаващия се проблем с недостига на кадри. Вече не говорим просто за работни места, а за цялостното им преформатиране и индивидуализиране, за да може работодателите да привлекат и задържат нужните им служители особено в секторите, които понесоха най-големите негативи на пандемията", коментира Надя Василева, председател на конфедерацията.

Най-оптимистични планове за наемане на нови служители споделят работодателите от секторите информационни технологии, производство и аутсорсинг – съответно 49%, 34% и 31%. Най-малко възможности за работа през следващата половин година се очаква да предложат секторите хотелиерство и ресторантьорство, селско, горско и рибно стопанство и добивната промишленост.

Изследването на коефициента на заетостта на БКЗ също показва, че в периода октомври 2021 г. – март 2022 г. работодателите в четири от петте региона планират да наемат нови служители. Кандидатите за работа могат да очакват най-много кариерни възможности в София, където коефициентът на заетостта е 69%. Следват Пловдив с 18% и Варна с 8%. Работодателите от региона на Бургас имат умерени планове за наемане на служители с коефициент на заетостта от 5%, докато Русе е единственият регион, в който заетостта няма да расте до края на март следващата година.

     
Източник: БКЗ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БКЗ   аутсорсинг  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...