Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

България губи позиции по отношение на дигиталната конкурентоспособност през 2021 г.

07.10.2021   |   Бизнес
 

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) представи резултатите от второто проучване за годината на Института за развитие на мениджмънта (IMD) за дигиталната конкурентоспособност на държавите по света.

Класацията измерва и проследява относителната икономическа конкурентоспособност на повече от 60 водещи икономики, оценявайки капацитета на една държава да възприема и изследва цифрови технологии, водещи до трансформация в бизнес моделите, правителствените практики и обществото като цяло. Критериите за оценка са три – знание, технологии и бъдеща готовност.

През 2021 г. САЩ оглавява класацията за четвърта поредна година, заедно с бързо нарастване в представянето на Япония, Южна Корея и Тайван, a Китай е повишила своята позиция в класацията с 15 места.

Резултатите сочат, че страните, които изглежда са се представили по-добре, са тези, които са успели да постигнат добри позиции в критерия за бъдеща готовност, тоест са гъвкави и са готови да интегрират ИТ технологиите в ежедневната си практика, отбелязват от БТПП. Освен това водещите икономики се характеризират със силно представяне в обучението и образованието. 

Тазгодишните резултати поставят България на 52-о място от общо 64 държави, като се отчита спад от 7 позиции спрямо 2020 г., когато страната заема 45-о място. При България се наблюдава спад по отношение и на трите основни критерия и в осем от деветте подкритерия, включително таланти, обучение и образование, научна концентрация, капитал, технологична рамка, адаптивни нагласи, бизнес пъргавина и ИТ интеграция.

     
Източник: БТПП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БТПП   IMD   ИТ интеграция  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...