Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

ПАРА обяви резултатите от тазгодишното проучване за нивото на автоматизация в българската индустрия

06.10.2021   |   Бизнес
 

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) представи резултатите от ежегодното проучване за нивото на автоматизация в българската индустрия и плановете на предприятията, свързани с автоматизацията, по време на Robotics Strategy Forum 2021.

Издателство TLL Media е партньор в инициативата чрез специализирания уеб портал за индустриална роботика Robotics-Bulgaria.com и сп. Инженеринг ревю.

Тази година в анкетата се включиха 24 предприятия и въпреки че, както посочват от ПАРА, това не е представителна извадка за цялата българска индустрия, анкетата може да бъде добър индикатор за микротенденциите в производството у нас.

Отговорите на предприятията в някои направления тази година се различават съществено от тези през изминалата. Това се дължи на новите теми, които доминират през 2021 г., а именно ускореното внедряване на роботи, недостигът на чипове, инициативите за производство на батерии, както и напредъкът в индустриалната автоматизация.

Тип автоматизация

В предходните издания на анкетата по-голямата част от българските предприятия заявяваха желание да инвестират в дискретна автоматизация на производството. През тази година обаче водеща е софтуерната автоматизация на процесите, като 50% от анкетираните предприятия са заявили желание да вложат в такава. По 25% от анкетираните предприятия желаят да инвестират в дискретна автоматизация на производството или комбинация от дискретна и софтуерна автоматизация.

Дейности за автоматизация

Традиционно най-желаната дейност за автоматизация сред анкетираните предприятия от ПАРА е производството. Тази година тенденцията се променя, като събиране и обработване на данни е топ отговор, а 58% от предприятията са изявили желание да автоматизират тази дейност. Следват администрация с 50%, производство – 46%, контрол на качеството – 29%, логистика – 25%, разработка на продукти и развойна дейност – 25%, опаковъчна дейност – 25%, и маркетинг и продажби – 21%.

Бюджети за автоматизация

Анкетата показва, че най-голям брой от предприятията или 46% са готови да инвестират до 100 000 лв. в автоматизация. Предприятията, които биха инвестирали между 100 000 и 300 000 лв., са 21%, между 300 000 и 500 000 лв. – 8%, а над 1 млн. лв. – 13%. Други 13% от анкетираните са заявили, че нямат заделен бюджет за автоматизация.

Мотиви за автоматизация

Проучването показва промяна и в мотивите за автоматизация. Досега водещ мотив сред анкетираните предприятия за инвестиции в автоматизация беше увеличаването на производството. През настоящата година водещият мотив е друг – оптимизация на разходи с 58%, следван от интеграция на процесите с 54%, повишаване на качеството – 50%, увеличаване на производството – 42%, и липса на работна ръка – 38%.

Какъв тип роботи биха помогнали

На въпроса "Какъв тип роботи биха помогнали на производството ви?" 33% от анкетираните предприятия са посочили роботите за монтаж на компоненти. Следват роботите за инспекция – 25%, колаборативните роботи – 21%, роботи за заварки – 21%, за зареждане/пълнеж – 21%, и за нанасяне на покрития – 17%, като голяма част от предприятията са изявили желание да инвестират в няколко вида роботи едновременно.

На базата на резултатите от проучването от ПАРА прогнозират, че през следващата година българските предприятия ще се концентрират върху изграждането на дигитални активи – от създаване на дигитални двойници и симулиране на производствените процеси, системи за контрол на качеството и проследяване на производството, RPA решения, въвеждане на облачни технологии, интернет на нещата до големи масиви данни и други цифрови решения.

     
Източник: ПАРА

Ключови думи: ПАРА   роботи   интернет на нещата   дигитални двойници  

Област: Роботика  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...