Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

СИФ препоръчва използването на изкуствен интелект за постигане на справедлив енергиен преход

05.10.2021   |   Бизнес
 

Световният икономически форум (СИФ) публикува нов доклад, в който се анализират начините, по които изкуственият интелект може да се използва, за да се ускори справедливият енергиен преход и да се изгради доверие към технологията в сектора.
 
"Влиянието на климатичните промени става все по-видимо по целия свят и правителствата и индустрията се сблъскват с необходимостта от спешен преход към нисковъглеродна глобална енергийна система. Дигиталните технологии и по-специално изкуственият интелект са ключови средства за постигане на този преход, които имат потенциала да помогнат на енергийния сектор да постигне климатичните цели по-бързо и на по-ниска цена", посочват от СИФ.
 
По данни на BloombergNEF повишаване на енергийната ефективност с 1% ще генерира стойност от 1,3 трлн. щатски долара между 2020 и 2050 г. в резултата на намалената необходимост от инвестиции.
 
"Изкуственият интелект вече оставя своя отпечатък върху редица области на обществото и икономиката. В енергетиката ние виждаме само началото на това, което изкуственият интелект може да направи, за да ускори прехода към нискоемисионните, свръхефективни и свързани енергийни системи, които ни трябват утре", коментира Роберто Бока, ръководител енергетика в СИФ.
 
В доклада се изтъкват три топ приложения на изкуствения интелект, които могат да спомогнат за намаляване на емисиите в енергетиката. Това са идентифициране на матрици и анализиране на данни за увеличаване на ефективността и икономиите, координиране на енергийните системи с увеличаващ се дял на възобновяемата енергия и управление на комплексни, децентрализирани енергийни системи.
 
Усилията за въвеждане на изкуствения интелект в енергийния сектор са обещаващи, но иновациите и внедряването на технологията остават ограничени. С цел да промени това СИФ предлага 9 принципа, с чието прилагане секторът може да управлява и внедрява технологията бързо, безопасно и честно.

     
Източник: СИФ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: СИФ   изкуствен интелект   ВЕИ   енергиен преход  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...