Industry Info  
Festo
Festo

Вятърната енергия с важна роля за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г.

24.09.2021   |   Бизнес
 

Електрификацията, базирана на използването на възобновяеми енергийни източници, е ключът към постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г., се твърди в нов доклад на WindEurope. Според него електричеството може да задоволи 57% от крайното потребление и да предостави други 18% индиректно чрез зелен водород и произведените от него деривати.

WindEurope прогнозира, че капацитетът на енергийните системи в Европейския съюз (ЕС) ще се увеличи над два пъти до 2050 г., достигайки 6800 TWh спрямо сегашните 3000 TWh, и вятърната енергия ще съставлява 50% от енергийния микс на Съюза.

Индустрията може да използва електричество за покриване на 76% от потреблението си на енергия и отопление с помощта на технологии, които вече са широко разпространени. В доклада се посочва още, че зеленият водород и дериватите му могат да заменят изкопаемите горива в стоманодобивната и химическата промишленост, както и в произовдството на цимент и в рафинериите.

Според WindEurope използването на термопомпи ще спомогне за декарбонизацията на отоплителните и охладителните системи в сградите, като степента на електрификация в жилищните сгради почти ще се утрои до 2050 г.

До 2050 г. ще се продават единствено електрически пътнически автомобили, смятат от WindEurope и допълват, че батерийните електромобили ще бъдат шест пъти по-ефективни от конвенционалните автомобили, което ще спомогне за общото намаляване на енергопотреблението в транспорта.

В доклада изрично се посочва, че ЕС трябва да продължи да инвестира в научноизследователска дейност, за да се възползва от тенденциите във вятърните технологии. Според WindEurope цената на вятърната енергия ще продължи да намалява значително през следващите 30 години благодарение на увеличаването на размерите и капацитета на турбините и оптимизацията при инсталирането и функционирането на вятърните ферми. Разположените на сушата вятърни паркове ще останат един от най-евтините методи за производство на енергия в Европа.

Инвестициите в електропреносната мрежа трябва да се удвоят спрямо сегашните 40 млрд. евро на година най-късно до 2025 г., а до 2030 г. Европа трябва да разполага с допълнителни интерконектори за 85 GW наред с наличните в момента съоръжения за 50 GW, смятат от WindEurope.

     
Източник: WindEurope

Ключови думи: WindEurope   вятърна енергия   ВЕИ   електромобили  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...