Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Създадоха чип, който може да декодира всеки код, независимо от структурата му

21.09.2021   |   Технологии
 

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT), Бостънския университет и Университета в Мейнут обявиха, че са създали първата интегрална схема, която може да декодира всеки код, независимо от структурата му, с максимална точност. Чипът постига това, като използва универсален декодиращ алгоритъм, наречен Guessing Random Additive Noise Decoding (GRAND).

Като елиминира необходимостта от множество сложни от компютърна гледна точка декодери, GRAND позволява да се повиши ефективността с приложения в подобрената и виртуалната реалност, компютърните игри, 5G мрежи и свързани устройства, които разчитат на обработката на голям обем от данни с минимално закъснение.

GRAND работи, като отгатва шума, който влияе на съобщението, и използва матрици на шума, за да разбере каква е оригиналната информация. Алгоритъмът генерира серия от шумови последователности в ред, в който те е вероятно да възникнат, изважда ги от получените данни и проверява дали получената кодова дума е включена в кодова книга. Шумът може да изглежда случаен, но той има предвидима структура, която позволява алгоритъмът да предположи какъв може да бъде.

GRAND чипът използва структура с три нива, като започва с възможно най-простите решения на първото ниво и се преминава към все по-дълги и по-сложни шумови матрици в последните два етапа. Всеки етап се извършва независимо от останалите, което увеличава ефективността на системата и пести енергия.

При тестовете изследователите са констатирали, че GRAND чипът може ефективно да декодира код с дължина до 128 бита със забавяне от само около микросекунда.

Тъй като GRAND използва кодови книги само за верификация, чипът работи не само със съществуващи/legacy кодове, но може да се използва и с кодове, които все още не съществуват.

Екипът планира да тества способността на GRAND да разбива по-дълги, по-сложни кодове и да промени структурата на модула, за да подобри енергийната му ефективност.

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   GRAND   декодиране   интегрални схеми  

Област: Електроника  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА
на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...