Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Българските фирми са ускорили дигитализацията си заради пандемията

17.09.2021   |   Бизнес
 

85% от запитаните компании са въвели повече технологии за дистанционни срещи, а 40% отчитат по-голяма автоматизация на IT и бизнес процесите вследствие на пандемията от коронавирус.

Това показват данните от последното национално проучване за нивото на цифровизация в страната, проведено от Siemens България и Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

В анкетата са взели участие представители на 60 фирми от 36 сектора на икономиката, сред които машиностроене, енергетика, IT, строителство, аутсорсинг, производство, търговия, транспорт.

Според проучването около половината компании (46,67%) планират да инвестират повече в дигитални технологии спрямо миналата година, а 1/3 ще вложат приблизително същата сума.

За 52 от анкетираните фирми делът на дистанционния труд се е увеличил, като 38 фирми смятат да запазят този режим на работа.

Други 10 фирми са заявили, че ще намалят или ще се откажат от офиса като работно място.

Провеждането на дигитални работни срещи се запазва като практика при 43 компании.

Според проучването сред основните пречки за по-мащабна цифровизация на бизнеса са квалификацията на служителите (29 от анкетираните фирми) и размера на инвестициите (23 от фирмите).

Сферите с най-големи възможности за справяне с негативните ефекти от пандемията са оптимизиране на ресурсите (при 42 фирми) и развитие на нови бизнес модели и услуги (при 38 фирми), сочат данните.
 
Около 1/3 от анкетираните компании са определили още три области с голям потенциал: подобрено взаимодействие с крайни клиенти (31 фирми), напълно интегрирани цифрови процеси (30 фирми) и автоматизация на производството (28 фирми).

     
Източник: ГБТИК, Siemens България; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБТИК   Siemens България   цифровизация   компании  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...