Industry Info  
Festo
Festo

Евростат отчита спад от 7% в продажбите на високотехнологични стоки в ЕС

16.09.2021   |   Бизнес
 

През 2020 г. продажбите на високотехнологични продукти в Европейския съюз (ЕС) са намалели със 7% до 311 млрд. евро спрямо предходната година, сочат данни на Евростат. Въпреки спада през миналата година, продажбите на този тип стоки се увеличава от 2010 г. със среден годишен ръст от 2,9%.
 
С най-голям дял в продажбите през 2020 г. е фармацевтичният сектор, където общите продажби са на стойност 97 млрд. евро. Следват секторите електронни телекомуникации с 67 млрд. евро, апаратура за научни изследвания с 55 млрд. евро, въздухоплаване с 36 млрд. евро, компютри и офис оборудване със 17 млрд. евро, химическа индустрия с 14 млрд. евро, неелектрически машини с 13 млрд. евро, електрически машини с 9 млрд. евро и оръжейната индустрия с 4 млрд. евро.
 
В периода между 2010 и 2020 г. именно фармацевтичният сектор регистрира най-високият среден темп на растеж при производството на високотехнологични продукти – 11,7%. Производството в оръжейната индустрия нарасна с 5,7%, следвано от увеличение от 4,4% на производството на оборудване за научни изследвания и от 3,7% на електрически машини.
 
В същия период спад от 0,6% се забелязва при производството на високотехнологични продукти в химическата промишленост, 0,7% в сектор компютри и офис оборудване, 1,3% в сектор електронни телекомуникации и 3,1% при неелектрическите машини.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   високотехнологични стоки   машини   оборудване  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...