Industry Info  
Festo
Festo

Нова оптична система за 3D инспекция осигурява прецизност до микрон в производствени условия

14.09.2021   |   Технологии
 

Изследователи от Виенския технически университет създадоха лека оптична система за 3D инспекция на повърхности с прецизност до микрон.

Новият измервателен инструмент може значително да подобри контрола на качеството при производството на високотехнологични продукти като полупроводникови компоненти, соларни панели и потребителска електроника като плоскоекранни телевизори, смятат изобретателите.

Вибрациите на поточната линия затрудняват прецизните 3D измервания, поради което качеството се следи, като периодично се взимат продукти за лабораторен анализ. Междувременно всички дефектни продукти, произведени, докато се чакат резултатите, се бракуват.

С цел да намерят решение на проблема, изследователите от Виенския технически университет конструират система, която комбинира компактно 2D високоскоростно управляемо огледало (FMS) с високопрецизен 1D конфокален хроматичен сензор. Тази нова система е проектирана да се монтира на проследяваща платформа, поставена на роботизирана ръка за безконтактни 3D измервания на произволни форми и повърхности. Тя тежи само 300 г и измерва площ от 75 х 63 х 55 мм3.

"Системата може да измерва 3D топографии с безпрецедентна комбинация от гъвкавост, прецизност и скорост", посочват изследователите и допълват, че така се намалява количеството отпадъци, тъй като производствените проблеми се откриват в реално време и процесите могат бързо да бъдат адаптирани и оптимизирани.

     
Източник: Applied Optics

Ключови думи: Applied Optics   3D инспекция   сензори  

Област: Автоматизация  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
ГБИТК

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА
на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com
IEC

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...