Industry Info  
Festo
Festo

Над 60% от фирмите у нас очакват ново затваряне заради пандемията от COVID-19

09.09.2021   |   Бизнес
 

ManpowerGroup България обяви резултатите от ново проучване, в което 185 компании от всички бизнес сектори и региони на страната споделят своите очаквания и опасения, свързани с евентуална нова ситуация, повлияна от пандемията от COVID-19.

Според проучването 61% от работодателите очакват отделни индустрии и бизнес функции да преустановят дейност през последното четиримесечие на годината. Оптимистично настроени са само представителите на ИТ индустрията, аутсорсинг и консултантските компании и фирмите от сектор търговия и бързооборотни стоки. Най-големи притеснения от евентуално затваряне споделят организациите (75%) в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

При евентуално затваряне 31% от работодателите планират да пуснат част или целите си екипи в принудителен отпуск, 10% биха съкратили персонал и само 6% обмислят намаление на месечните възнаграждения и допълнителните придобивки.

През последното четиримесечие на годината 60% от организациите планират да използват хибриден работен модел.

23% от компаниите, които са претърпели финансови загуби, очакват да се върнат към оптималното ниво на своите печалби около средата на 2022 г., а 15% вярват, че това ще се случи в края на следващата година.

Повечето работодатели – 62%, не очакват съществени промени в броя на заетите до края на годината, докато други 24% планират да увеличат числеността на екипите с 5 – 10%. Една четвърт от тях са ИТ компании, други 22% — производствени, а 15% оперират в сектор търговия и бързооборотни стоки.

     
Източник: ManpowerGroup България; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: COVID-19   аутсорсинг  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...