Industry Info  
Festo
Festo

НСИ отчита по-малко преки чуждестранни инвестиции в промишлеността през 2020 г.

03.09.2021   |   Бизнес
 

По данни на Националния статистически институт (НСИ) относителният дял на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в промишлеността е намалял с 1,0 пункта през 2020 г. спрямо предходната година.
 
Същевременно в структурата на ПЧИ по икономически дейности е отчетено увеличение в отрасъл "Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности". Относителният дял на направените инвестиции в този отрасъл е нараснал с 4,2 процентни пункта спрямо 2019 г.
 
През 2020 г. преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор са 26 288 млн. евро. Най-голяма е тяхната стойност в промишлеността – 11 653 млн. евро, а на второ място е секторът на услугите с 5 298 млн. евро.

През минаталата година НСИ е отчела спад в разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) отново в промишлеността с 4,8 пункта. Според данните инвестициите в ДМА са нараснали в сектора на услугите с 8,6 процентни пункта спрямо 2019 г.

В структурата на разходите за придобиване на ДМА по видове са се увеличили инвестициите в сгради, строителни съоръжения и конструкции с 5,4 пункта спрямо 2019 г.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   преки чуждестранни инвестиции  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...