Industry Info  
Festo
Festo

НСИ отчита спад в бизнес климата през август в резултат на икономическата несигурност

01.09.2021   |   Бизнес
 

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през август т.г. бизнес климатът в страната се е влошил, като спадът в този показател е 2,3 пункта спрямо предходния месец. Понижението се дължи на влошения бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

През август т.г. бизнес климатът в промишлеността спада с 1,5 пункта в резултат на неблагоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца са резервирани.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде факторът, затрудняващ в най-голяма степен развитието на бизнеса. Следват недостигът на работна ръка и недостатъчното търсене от страната, посочват от НСИ.

Подобни тенденции се забелязват и в търговията на дребно и сектора на услугите. Спадът в тези два сектора е съответно 5,7 и 3,7 пункта.

Повишение, макар и минимално, се наблюдава при бизнес климата в строителния сектор – 0,7 пункта. Това се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. В същото време обаче прогнозите им както за бизнес състоянието през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...