Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Първата стомана, добита без използване на изкопаеми горива, вече е факт

24.08.2021   |   Технологии
 

Шведската стоманодобивна компания SSAB обяви, че е произвела първата партида стомана без използване на изкопаеми горива в света. Постижението е резултат от партньорството с LKAB и Vattenfall в рамките на проекта HYBRIT.
 
Стоманата е произведена с помощта на технологията HYBRIT, която предполага използване на 100% "зелен" водород вместо въглища и кокс. Партидата вече е доставена на първия клиент – голяма автомобилостроителна компания.
 
"Индустрията и особено стоманодобивната индустрия генерират голямо количество емисии, но също така са и важна част от решението", посочи шведският министър на търговията и индустрията Ибрахим Байлан и добави, че сътрудничеството между бизнеса, университетите и публичния сектор е от решаващо значение за осъществяването на прехода към производство без използване на изкопаеми горива.
 
По думите на Мартин Линдквист, президент и изпълнителен директор на SSAB, първата партида стомана, добита без използване на изкопаеми горива, е не само пробив за компанията, но и доказателство, че преходът и значителното редуциране на световния въглероден отпечатък на стоманодобивната индустрия са възможни.

     
Източник: HYBRIT

Ключови думи: HYBRIT   стоманодобивна индустрия   зелен водород  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...