Industry Info  
Festo
Festo

Добивът и потреблението на въглища в ЕС са намалели с една трета за 2 години

13.08.2021   |   Бизнес
 

Добивът и потреблението на въглища в Европейския съюз (ЕС) са продължили да намаляват и през 2020 г., сочат нови данни, публикувани от Евростат. Низходящата тенденция засяга както каменните, така и кафявите въглища.
 
През миналата година потреблението на каменни въглища в Съюза е намалявало с 35%, а на кафяви въглища (главно лигнитни) с 33% в сравнение с 2018 г.
 
Месечната разбивка на данните показва, че пандемията от COVID-19 е оказала влияние върху добива и потреблението на въглища, но пълният му обхват ще стане ясен през следващите години.
 
През 2020 г. в ЕС са добити 56 млн. т каменни въглища, което е с 80% по-малко в сравнение с 1990 г. Намалял е и броят на страните в ЕС, които добиват каменни въглища – от 13 през 1990 г. на едва две през 2020 г., като това са Полша, която има дял от 96% в добива, и Чехия.
 
Същевременно и потреблението на каменни въглища бележи постоянен спад от 1990 г., който се засилва през 2019 г. През 2020 г. то е било 144 млн. т или с 63% по-малко в сравнение с 1990 г.
 
Причините за спада в потреблението на каменни въглища се крият в прехода към природен газ и възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия, както и в по-малкото производство на кокс от коксови пещи, който се използва в промишлени сектори като добив на желязо и стомана.
 
При потреблението на кафяви въглища се наблюдава аналогична тенденция, която също се засилва след 2019 г. През 2020 г. потреблението на кафяви въглища спада с 64% спрямо 1990 г. до 246 млн. т.
 
95% от всички кафяви въглища се използват в шест страни – Германия (44%), Полша (19%), Чехия (12%), България, Румъния и Гърция.
 
По-голямата част от кафявите въглища в ЕС се използват за производство на електроенергия. През 2019 г. 93% от кафявите въглища са използвани за тази цел. Все пак използването на кафяви въглища за производството на енергия значително намалява през 2019 г. по същите причини, поради които намалява и това на каменни въглища за същата цел.

     
Източник: Евростат

Ключови думи: Евростат   ЕС   въгледобив   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...