Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Австралийски учени разработиха нов метод за откриване на ценни метали

11.08.2021   |   Технологии
 

Учени от Австралийската организация за ядрена физика и технология (ANSTO) и университета Маккуайър са разработили метод за неутронно сканиране с цел откриване на ценни метали и минерали при сондажи.

Традиционно сканирането с неутронна компютърна томография (CT) отнема много повече време отколкото това с рентгенова CT. Д-р Джоузеф Бевит обяснява, че с подобренията, направени от екипа в инструмента за неутронна томография Dingo в Австралийския център за неутронно лъчение на ANSTO, то се превръща в бърз, изгоден и безразрушителен метод за картографиране на концентрацията и разпределението на минералите в сондажите. Инструментът създава 3D изображение на сърцевината на раздробените скали.

В момента индустрията и изследователите използват рентгенови технологии за инспекция и анализ на сондираните скали. Рентгеновите лъчи обаче не могат да проникнат в образци, които съдържат изобилие от тежки метали като олово, без загуба на контраст на изображението, докато неутроните преодоляват това ограничение.

     
Източник: IOM3

Ключови думи: ANSTO   компютърна томография   CT   рудодобив  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...