Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Производителите на биопластмаси с критики към Директивата за пластмасата за еднократна употреба

10.08.2021   |   Бизнес
 

Прилагането на Директивата на Европейския съюз (ЕС), забраняваща използването на редица пластмасови изделия за еднократна употреба, започна през юли 2021 г. Нагласите сред производителите на биопластмаси по отношение на директивата представя анализ на Labiotech.eu.
 
Едно от притесненията сред компаниите от сектора, свързано с новата директива, е, че в нея има неясноти относно това кои са приемливите алтернативи на забранените продукти. "Директивата за пластмасовите продукти за еднократна употреба забранява определени продукти, твърдейки, че вече има "подходящи и по-устойчиви алтернативи", без да посочва кои са те", коментира Джоана Дюпон-Инглис от Европейската асоциация за биопластмаси.
 
Според нея трябва да се даде повече информация и регулации за приемливите алтернативи. "Ние виждаме непластмасови прибори за еднократна употреба, изработени от слама и отпадъчни материали от преработката на захарна тръстика на пазара, които може да съдържат опасни химикали, които не отговарят на регулациите на ЕС за продукти, влизащи в контакт с храни", отбелязва Дюпон-Инглис.
 
Действително, проучвания на непластмасови прибори за еднократна употреба, проведени от потребителски организации в Италия, Дания, Испания и Франция по-рано тази година, откриват съдържание, надхвърлящо здравословните нива, на поне един токсичен химикал в повече от половината от тестваните продукти. Тези продукти са били направени от хартия, слама, палмови листа и отпадъчни продукти от преработката на захарна тръстика.

Липса на подходящи алтернативи

Много пластмасови продукти за еднократна употреба нямата добри алтернативи, което прави невъзможна забраната им. Те включват пластмасови бутилки и капачки, фасове, найлонови торбички, мокри кърпички и санитарни продукти. Вместо това директивата се опитва да ограничи употребата им чрез въвеждането на задължения за управление на отпадъците и почистването им на производителите, както и чрез обясняване на щетите, които те причиняват и чрез налагане на стриктни изисквания за рециклиране.
 
Пластмасовите продукти с приложение в медицината също не са обхванати от директивата. Много такива продукти като ръкавици, престилки и маски бяха използвани по време на пандемията от COVID-19.

Новите регулации се отнасят и за био- и биоразградимите пластмаси

За биотехнологичната индустрия важен момент по отношение на директивата е това, че повечето био- и биоразградими пластмаси не са изключени, въпреки че "естествените полимери, които не са химически модифицирани" са. Два примера са биопластмасата на основата на растителни протеини и 100% рециклируемата биопластмаса, известна като полиетилен фуронат (PEF).
 
"Търсенето на биопластмаси като PLA се увеличава и се обявяват нови производствени мощности. Индустрията очаква светло бъдеще и търсенето ще продължи да расте", смята Мартин Стефан, заместник изпълнителен директор на френския производител на ензими, които разграждат и рециклират PET пластмаси Carbios.

     
Източник: Labiotech.eu; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: биопластмаси   PET   PEF   ЕС   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...