Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Навигационна система без GPS прави възможно използването на автономна строителна механизация в мини и тунели

05.08.2021   |   Технологии
 

Японската инженерна компания Taisei разработи навигационна система за строителна механизация, която позволява навигация без използване на данни от GPS или друга сателитна технология за позициониране.

Системата използва лазерни сензори, за да изготвя триизмерни карти на средата, заобикаляща машината. В момента компанията я модифицира за реални проекти в тунели и други места, където GPS сигналът е твърде слаб. Това според японските изобретатели ще спомогне за решаването на проблема с недостига на работна ръка в строителния сектор посредством автоматизирането на повече машини.

Триизмерната карта показва препятствията по пътя на превозното средство и му позволява да ги заобикаля. Технологията наскоро бе тествана с верижен самосвал, движещ се с 5 км/ч през тунел. След преминаване на маршрута с оператор, машината, оборудвана със сензори, събира достатъчно данни, за да може в бъдеще да преминава по същия маршрут самостоятелно.

Изобретението е мотивирано от стремежа на японската строителна индустрия да повиши производителността на фона на растящото търсене и застаряващата работна ръка, коментират от Nikkei Asia.

     
Източник: Nikkei Asia,Taisei

Ключови думи: Nikkei Asia   Taisei   навигационна система  

Fanuc
FANUCМехатроникс
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...