Industry Info  
Festo
Festo

Световното производство на уран ще продължи да расте, стимулирано от подема в ядрената енергетика

03.08.2021   |   Бизнес
 

Световното производство на уран ще се възстановява с прогнозен ръст от 3,1% до 51,2 kt през 2021 г. Увеличението от 15,5% в Казахстан и 5,2% в Русия ще допринесе значително за цялостния ръст, сочат данни на GlobalData, цитирани от Британския институт за материали, минерали и минно дело (IOM3). В същото време обаче се очаква производството на уран да продължи да намалява в Австралия, където се очаква спад от 21,2% през 2021 г.

През 2020 г. световното производство на уран спадна с 9,2% до 49,7 kt, като особено голямо бе понижението в Канада – 43,9%, и Казахстан – 14,6%, където се добива близо 60% от урана в световен мащаб.

В периода от 2021 до 2025 г. световното производство на уран се очаква да нараства с 6,2% годишно и да достигне 65,2 kt през 2025 г. Казахстан, който разполага с някои от най-големите залежи на уран, се очаква да остане най-големият доставчик на световния пазар през следващите няколко години. Друг важен доставчик се очаква да бъде Намибия.

Пандемията от COVID-19 оказа сравнително слаб ефект върху индустрията. Презареждането на ядрените реактори обикновено се случва на всеки 12 до 18 месеца, независимо дали има строги социални ограничения. В същото време планирани спирания и други развойни дейности в много атомни централи бяха отложени в началото на 2020 г. и вместо това компаниите се фокусираха върху производството на електричество, предвиждайки засилено потребление в края на годината.

Напоследък се наблюдава оптимизъм по отношение на развитието на ядрената енергетика. Няколко правителства я включиха в плановете си за постигане на климатичните цели. САЩ например обмисля да удължи операционния живот на своите атомни централи с до 100 години. Други страни като Китай, Япония и Южна Корея, както и Европейският съюз (ЕС) ревизираха своите политики по отношение на климатичните промени, като включиха в тях по-голямо производство на ядрена енергия, наред с повече електричество от източници, различни от въглища.

     
Източник: IOM3; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IOM3   ядрена енергетика   ЕС  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...