Industry Info  
Festo
Festo

ЕС инвестира 122 млн. евро в проекти за декарбонизация на икономиката

30.07.2021   |   Бизнес
 

Фондът за иновации на Европейския съюз (ЕС) ще инвестира 118 млн. евро в 32 малки иновативни проекта в 14 държави – членки на ЕС, в Исландия и Норвегия в рамките на усилията за декарбонизация на икономиката, съобщават от Европейската комисия (ЕК). Допълнителни до 4,4 млн. евро ще бъдат отпуснати за подпомагане на разработването и развитието на 15 проекта в 10 държави – членки на ЕС, и в Норвегия.

32-та проекта, избрани за финансиране, са насочени към предлагане на пазара на нисковъглеродни технологии в енергоемките отрасли, в сектора на водорода, в съхранението на енергия и енергията от възобновяеми източници. Те са оценени от независими експерти по отношение на способността им да намаляват емисиите на парникови газове в сравнение с конвенционалните технологии и да въвеждат иновации извън рамките на съвременното технологично равнище, като същевременно са достатъчно добре развити, за да могат да се разгръщат бързо.

По думите на Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на ЕК, с обявените инвестиции ЕС предоставя конкретна подкрепа за проекти в областта на чистите технологии в цяла Европа, за да се постигне увеличаване на мащаба на технологичните решения, които могат да спомогнат за постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г.

15-те проекта, които могат да се възползват от помощ за разработване им, са оценени като достатъчно иновативни и обещаващи по отношение на способността си да намаляват емисиите на парникови газове, но все още не са достатъчно добре разработени, за да бъдат разгледани като допустими за получаване на безвъзмездни средства.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   Фонд за иновации на ЕС   декарбонизация   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...