Industry Info  
Festo
Festo

Официално бе открита лаборатория "Умни и специализирани роботи", създадена от Ехнатон

22.07.2021   |   Събитията
 

В края на май 2021 г. в Технически университет – София, филиал Пловдив, официално бе открит Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии", разположен във възстановената част от сградата на III-ти корпус.

В центъра ще заработят 20 научни лаборатории (плюс още две във II-ри корпус), като обществената поръчка за доставката на научна техника е на стойност 9,8 млн. лв.

Една от най-високотехнологичните нови учебни лаборатории в новооткрития център е "Умни и специализирани роботи", проектирана и реализирана от екипа на водещата българска инженерингова компания Ехнатон.

Новата лаборатория е продължение на дейността на фирмата в помощ на българското образование. Компанията реализира през 2018 г. две модерни учебни лаборатории по роботика и автоматика в Технически университет – София и Технически университет – София, филиал Пловдив.

"Изключително горди сме със завършването на вероятно най-комплексната и иновативна лаборатория по роботика и автоматизация в България – и то в Пловдив, в сърцето на индустрията! Още по-щастливи сме, че цялостната интеграция е дело на талантливи млади инженери, които са готови да предадат опит и знания на следващите поколения", заяви Николай Кривошиев, ръководител направление "CNC системи и индустриални роботи" в Ехнатон.

Съвременни познания и практическо обучение с най-модерни технологии

Лаборатория "Умни и специализирани роботи" дава възможност на младите инженери да получат най-адекватни и съвременни познания, комбинирано с практическо обучение с високи технологии и реална апаратура. Освен практика, свързана с учебния процес, в тях се провеждат множество обучения от страна на професионалисти от Ехнатон. С наличната техника екипът на Ехнатон също развива сложни интеграции между системи, които са рядкост за Източна Европа: 2D и 3D машинно зрение, многоосни серво системи, сензори за сила, мониторинг на процеси (SCADA, BI), анализ на производствени данни (deep learning, изкуствен интелект), като натрупаното знание впоследствие се прилага в учебния процес и реални проекти.

В учебния стенд са интегрирани 2 робота – индустриален и колаборативен, които могат да работят както заедно, така и поотделно. Също са интегрирани и системи за 3D и 2D зрение за разпознаване на детайли в реално време, чиито координати се трансферират към управлението на роботите. 2D камерата се използва и като система за визуален контрол на качеството. Движението на детайлите е осигурено с 3-осна серво маса, а за безопасността се грижи специализиран safety контролер от последно поколение.

Уникална образователна и научноизследователска инициатива

В церемонията по официалното откриване на Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии" участие взеха еврокомисарят Мария Габриел, заместник-кметът на Пловдив Анести Тимчев, ректорът на Техническия университет в София проф. дн инж. Иван Кралов, директорът на филиал Пловдив проф. д-р инж. Въльо Николов, Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ), преподаватели и студенти.

"Най-ценното от гледна точка на обучението на бъдещите инженери е, че те ще имат достъп до най-модерната научна техника в света. Вярваме, че в Центъра за компетентност ще привлечем да работят след завършването си най-добрите студенти с интерес към науката", заяви в словото си директорът на филиал Пловдив проф. д-р инж. Въльо Николов.

Центърът е уникален у нас не само с нивото и броя на високотехнологичните лаборатории, а и с това, че се помещава в изключително красива историческа сграда на ул. "Цанко Дюстабанов" № 8, чиято реставрация току-що приключи.

     
Източник: Ехнатон

Ключови думи: Ехнатон   Akhnaton   ТУ-София   интелигентни технологии   енергоспестяващи системи   роботи   ТИЗ  

Област: Роботика  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
BMG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N
TME

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитиятаЕкспертно
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...