Industry Info  
Festo
Festo

България оглавява класацията на страните с най-голям дял жени ИКТ специалисти в ЕС

22.07.2021   |   Бизнес
 

През 2020 г. около 8 млн. души в Европейския съюз (ЕС) са работели като ИКТ специалисти, което е 4,3% от цялата работна ръка в Съюза, сочат данни на Евростат. Делът на ИКТ специалистите се е увеличил с 0,4 процентни пункта спрямо 2019 г., когато делът им е бил 3,9% от всички заети.
 
Между 2019 и 2020 г. броят на ИКТ специалистите в ЕС се е увеличил със 7,5% в сравнение със средното годишно увеличение от 5,2% през последното десетилетие. Това може да се обясни с ускоряването на цифровата трансформация, което се отразява на цялата икономика.
 
На национално ниво страната с най-голям дял на ИКТ специалистите в работната ръка е Финландия със 7,6%. Веднага след нея се нарежда Швеция със 7,5%, следвана от Естония, Люксембург, Нидерландия, Ирландия и Дания с дял, надхвърлящ 5%. В дъното на класацията са Гърция с 2% и Румъния с 2,4%.
 
Все още по-голямата част от ИКТ специалистите в ЕС са мъже, като жените са едва 18,5%. Все пак увеличението на броя на жените ИКТ специалисти е по-голямо от това на мъжете от 2011 г. и разликата в броя на мъжете и жените е намаляла с 3 процентни пункта. Разбивката по страни показва, че страната с най-голям дял жени ИКТ специалисти е България с 28,2%, следвана от Гърция с 26,5% и Румъния с 26,2%. С най-малък дял жени ИКТ специалисти са Унгария – 12,3%, Малта – 11% и Чехия – 10,3%.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   ИКТ специалисти   ЕС  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...