Industry Info  
Festo
Festo

Защо зеленият рудодобив е ключов за постигането на нулеви емисии

21.07.2021   |   Бизнес
 

Учени от Оксфордския университет предлагат радикален зелен подход към добива на важни метали за въглеродно неутралното бъдеще – мед, злато, цинк, сребро и литий.

Екипът е изработил модел, който показва как могат да се извличат ценни метали от горещи солни разтвори в порести скали на дълбочина от около 2 км под спящи вулкани.

Магмата под вулканите отделя богати на метали газове, които се издигат към повърхността. При спадане на налягането газовете се разделят на пара и солен разтвор. Повечето метали, разтворени в магмените газове, се концентрират в този гъст солен разтвор, който остава в порестите скали. По-рядката и с намалено съдържание на метали пара продължава движението си нагоре към повърхността, където образува фумароли като тези, които се забелязват при много активни вулкани.

Учените от Оксфордския университет установяват, че този натрупан под земята солен разтвор е потенциална "течна руда", съдържаща смес от ценни метали, включително злато, мед и литий, които могат да бъдат добивани чрез изваждането на флуидите на повърхността чрез дълбоки сондажи.

Моделът им показва, че солният разтвор потенциално съдържа няколко милиона тона мед. Медта е ключов метал за прехода към нулеви емисии заради значението й при производството и преноса на електроенергия и за електромобилите.

"Постигането на нулеви емисии ще породи безпрецедентно търсене на естествени метали, търсене, което рециклирането не може да посрещне самостоятелно", посочва проф. Джон Блънди и допълва, че хората трябва да се замислят за нискоенергийни, устойчиви начини за добив на метали от земята. Според него вулканите са очевиден и широко разпространен източник.

"Зеленият рудодобив е нов начин да се добиват съдържащите метали флуиди и геотермална енергия по такъв начин, че драстично да се намали въздействието на конвенционалния рудодобив върху околната среда", категоричен е проф. Блънди.

     
Източник: IOM3

Ключови думи: рудодобив   метали   електромобили  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...