Industry Info  
Festo
Festo

ЕК обяви първа покана за участие в Women TechEU

16.07.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) обяви първата покана за участие в инициативата Women TechEU, която цели да подкрепи ръководени от жени високотехнологични стартиращи компании.
 
Инициативата се реализира като част от новата програма "Хоризонт Европа" с подкрепата на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ).
 
В момента само 15% от иновативните стартиращи компании са основани или съосновани от жени и екипът на едва 6% от тях е само от жени. Ръководените от жени стартиращи компании привличат по-малко инвестиции от компаниите, ръководени от мъже. В Европа само около 5% от инвестициите отиват при смесени екипи и едва 2% при екипи, съставени изцяло от жени, отбелязват от ЕК.
 
"Чрез Women TechEU искаме да увеличим броя на ръководените от жени стартиращи компании и да създадем по-справедлива и по-просперираща европейска високотехнологична среда. Вярваме, че днешната подкрепа за жените ще увеличи техните шансове за успех и ще повиши нивото на цялата европейска екосистема на иновациите чрез привличането на повече талантливи жени", заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.
 
Women TechEU предлага решение на проблема с неравенството между половете в областта на иновациите, като подкрепя ръководени от жени стартиращи компании в ранния етап от създаването им. Предвижда се отпускането на грантове от по 75 000 евро и менторство в рамките на Програмата за лидерство на жените на ЕСИ. До 50 перспективни високотехнологични стартиращи компании от страни членки и асоциирани държави ще могат да кандидатстват по инициативата.
 
Крайният срок за кандидатстване е 10 ноември 2021 г. Повече за инициативата можете да научите тук.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   Women TechEU  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...