Industry Info  
Festo
Festo

Festo и партньори от Германия и Канада разработват нови AI решения за пикиращи роботи

13.07.2021   |   Технологии
 

Festo и изследователи от Технологичния институт в Карлсруе заедно с партньори от Канада стартираха проекта FLAIROP (Federated Learning for Robot Picking), за да направят пикиращите роботи по-умни с помощта на методите на разпределения изкуствен интелект. За постигането на тази цел те проучват как могат да се използват данни за обучение от множество станции, съоръжения и дори компании, без да се разкриват чувствителни корпоративни данни.

"Проучваме как могат да се използват най-полезните данни за обучение за разработването на солидни и ефективни решения чрез алгоритми за изкуствен интелект от множество локации, а не само чрез данни от един робот", пояснява Джонатан Оберле от Института по съхранение, транспортиране и логистика (IFL) при KIT. При този процес образците се обработват от автономни роботи на няколко станции за пикиране чрез захващане и прехвърляне. На отделните станции роботите се обучават с много различни един от друг артикули. Накрая те би трябвало да могат да вземат артикули от други станции, за които все още не са обучени. "Чрез подхода на федеративното обучение ние балансираме разнообразието на данните и сигурността на данните в индустриална среда", посочва експертът.

Целта е да се създадат нови, много по-мощни алгоритми за стабилна употреба на изкуствения интелект в индустрията и Логистика 4.0, като при това се спазват изискванията за защита на данните.

"В изследователския проект FLAIROP ние развиваме нови начини, по които роботите да учат един от друг, без да споделят чувствителни данни и търговски тайни. Това носи две големи ползи – ние защитаваме данните на нашите клиенти и ускоряваме процеса, защото роботите могат да поемат много задачи по-бързо. По този начин колаборативните роботи могат например да помагат на работниците в производството при извършването на повтарящи се, тежки и изморителни действия", обяснява Ян Сейлър, ръководител Високотехнологично развитие, анализи и контрол във Festo.

В рамките на проекта ще бъдат инсталирани общо четири автономни пикиращи станции за обучение на роботи – две в IFL в Карлсруе и две в базата на Festo в Еслинген.

Канадската компания DarwinAI ще предостави своята платформа Explainable (XAI) за нуждите на проекта. Другият канадски партньор е Университетът във Ватерлоо.

     
Източник: Festo

Ключови думи: Festo   Фесто   FLAIROP   пикиращи роботи   AI  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...